Dne 10.10.2019 jsem vypálil z 240 kg švestek 44 litrů 50% slivovice, to je 18.33 l na 100 kg plodů.

Švestky byly ze sklizně roku 2018. Švestky byly dány do plastových kvasných nádob o objemu 50 l postupně jak zrály. Zamezilo se tím poškození kvasu, ke kterému někdy dochází pomalým plněním velké nádoby.

Do každé nádoby jsem dal 40 kg plodů a rozmixoval míchačem na barvy nasazeným na vrtačce. Do kvasu byly přimíchané kvasnice COBRA 48. V srpnu 2018 byly velmi vysoké teploty, bylo nutné, aby kvasinky rychle prokvasily rostlinné cukry a nedošlo k nějakému jinému kvašení.  Měřením šťávy rozmixovaných plodů jsem naměřil průměrnou cukernatost 28 °Brix. Vzhledem k vysoké hustotě kvasu jsem musel dodat do každé nádoby 5-10 litrů vody. Proto neuvádím výtěžnost na 100 l kvasu, ale 100 kg plodů.

Kvasinky je nutné přimíchat, protože divoké kvasnice nedokážou takové množství cukrů zpracovat. V prvních letech přípravy kvasů jsem toto nevěděl a tak zůstávala zbytková cukernatost až 10 °BRIX což byla velká škoda. Kvas byl míchadlem 2x-3x týdně míchán, aby se nevytvořil ,,koláč" kde se můžou hromadit larvy octomilek a může docházet k hnilobným procesům a nebo k octovému kvašení. Kvas měl velmi příjemnou povidlovou vůni a vůbec nevykazoval typické aroma kvasu. Vzorek kvasu máme v obchodě.

Protože jsem kvas chtěl nechat dlouhodobě uležet, po vykvašení a poklesu kvasící dužiny ke dnu jsem na povrch kvasu dal plavat víčko z kompotové sklenice, na toto víčko jsem zapálil kousek sirného knotu a nádobu uzavřel. Tím jsem vydezinfikoval vzduchovou mezeru nad kvasem, aby nedošlo k tvorbě plísní a množení octomilek.

Kvas jsem nechal více jak rok uležet, zkoušel jsem zda dojde k lepšímu vyluhování aromatických látek do lihu a zvýší se mandlová chuť z pecek. Výsledek se povedl a každý, kdo přijede stromy osobně nakoupit může ochutnat jak slivovici z roku 2015, tak letošní 2019.

Odborníci jistě vědí o čem píši. Ti kteří tomu stále nevěří a pomlouvají tuto odrůdu tak, jako zahrádkářský instruktor z Uherského Hradiště sice nadělají zlou krev, ale časem třeba prozřou na základě výsledků samotných pěstitelů. Jsem téměř 40 let členem zahrádkářské organizace a tato pomluva mne od ,,kolegy" a ,,přítele" jak se zahrádkáři titulují, velmi mrzí.

Není nic co bych si při propagaci této odrůdy vymýšlel a jsme ochotni každému maximálně poradit. 

Rovněž hledáme svědky, kterým zmíněný instruktor znevažoval lipnickou švestku a jak sám řekl do telefonu, nedoporučuje její pěstování.

Dne 6.5.2021 jsem vypálil sklizeň 2020

kotel 1: 150 l kvasu  27,76 l 50% slivovice, to je 18,51 l na 100 l 

kotel 2: 180 l kvasu  28,9   l 50% slivovice, to je  16,05 l na 100 l 

Naskytla se mi možnost vypálit v pálenici v Pusté Polomi u pana Pavla Stoupence, který má jednokotlovou pálenici již 18 let a jeho pálenky mají mnoho ocenění z regionálních výstav. Protože pálenice má kotel pouze na 150 l, bylo nutné dovezený kvas rozdělit. Při pálení druhého kotle bylo nutné ke konci pálení odpustit výpalky a doplnit zbylým množství kvasu kvasu o objemu asi 30 litrů. Překvapivý byl výrazný rozdíl mezi prvním a druhým kotlem i když se jednalo o stejnou sklizeň, zatím bez vysvětlení.

Telefon na pálenici je 603204209.

Podkategorie

V této kategorii nejsou žádné dostupné produkty.